• Akademi Pengajian Melayu
  • apm@um.edu.my

PROGRAM SARJANA SASTERA PENGAJIAN MELAYU SECARA KERJA KURSUS

Program Sarjana Sastera Pengajian Melayu (kerja kursus) mod konvensional ini memerlukan calon melengkapkan pengajian sebanyak 46 kredit yang terdiri daripada kursus teras dan kursus elektif. Program Sarjana ini mengambil masa setahun sahaja untuk dilengkapkan iaitu 2 semester biasa dan 1 semester khas. Manakala tempoh maksimum pengajian ialah sebanyak 8 semester. Kursus-kursus yang ditawarkan dalam program ini meliputi pengetahuan dalam bidang Kesusasteraan Melayu, Linguistik Melayu, Bahasa Melayu dan Sosio-budaya dan Kesenian Melayu.

Objektif Pendidikan Program (PEO) Program Sarjana Sastera Pengajian Melayu:

PEO 1 : Graduan menunjukkan penguasaan pengetahuan, mampu mengadaptasi  kaedah dan teknik terkini dalam pengajian termasuk penggunaan kemahiran numerasi dan digital untuk menyelesaikan masalah yang berkaitan  dengan bidang Pengajian Melayu secara inovatif.
 PEO 2 : Graduan mempunyai kemahiran kepimpinan, autonomi dan tanggungjawab serta dapat berkomunikasi secara berkesan dengan pelbagai pihak berkepentingan di samping mempunyai sikap positif dan komited untuk pembelajaran sepanjang hayat dan mempunyai  minda keusahawanan dalam industri untuk kerjaya yang mantap.
 PEO 3 : Graduan yang menjunjung tinggi dan mempertahankan etika, profesionalisme dan amalan lestari dalam menjaga integriti diri dan kerjaya.

Hasil Pembelajaran Program / Programme Learning Outcome (PLO) Sarjana Sastera Pengajian Melayu

Keupayaan khusus (competencies) yang akan ditunjukkan oleh pelajar di akhir program Sarjana Sastera Pengajian Melayu adalah seperti berikut :

PLO 1 : Menunjukkan pengetahuan lanjutan dalam bidang Pengajian Melayu melalui penulisan dan pengajian.
 PLO 2 : Mengaplikasikan ilmu Pengajian Melayu bagi penyelesaian masalah dengan daya kreatif, inovatif dan menggunakan teknologi.
 PLO 3 : Menggunakan kemahiran teknologi dan ilmu kemahiran dalam pembelajaran.
 PLO 4 : Menghubungkaitkan kemahiran interpersonal berlandaskan budaya Melayu.
 PLO 5 : Mengintegrasikan kemahiran teknologi digital dan numerasi yang sesuai untuk meningkatkan mutu pengajian dan penyelidikan.
 PLO 6 : Mempamerkan kepentingan autonomi, pembelajaran kendiri dan kepimpinan di dalam proses pembelajaran.
 PLO 7 : Menunjukkan peningkatan kemajuan diri di akademi secara berterusan.
 PLO 8 :  Mendemonstrasikan kepatuhan kepada perundangan dan etika dalam pengajian dengan yakin.

Peluang Kerjaya

22. Pengurusan Keselamatan
  23. Bidang Kulinari
  24. Penterjemah

PELAN PENGAJIAN PROGRAM SARJANA SASTERA PENGAJIAN MELAYU (KERJA KURSUS) SESI PENAWARAN 2022/2023

TAHUN

JQB7029

Pembangunan Sosial dan Ekonomi Melayu

Jumlah Kredit

*Kuliah dilaksanakan pada hujung minggu (Sabtu dan Ahad)

(1)

(i) Ijazah Sarjana Muda dengan PNGK tidak kurang daripada 3.00;
Atau
(ii) Ijazah Sarjana Muda dengan PNGK 2.70 hingga 2.99 dan memenuhi sekurang-kurangnya satu (1) kriteria berikut:

(a) merupakan graduan Universiti Malaya;
(b) Mempunyai sekurang-kurangnya satu (1) tahun pengalaman kerja dalam bidang yang berkaitan;